2022

V roce 2022 organizace mimo služby osobní asistence realizovala tři nové projekty. Zároveň tento rok skončil tříletý projekt na podporu pečujících osob na bechyňsku, který byl podpořen Evropskou unií v Operačním programu Zaměstnanost.

1. Nadace ČEZ podpořila naše členství v Asociaci poskytovatelů sociálních služeb ČR a vzdělávání zaměstnanců částkou 80 474 Kč.

Finanční podpora z Nadace ČEZ, programu Neziskovky 2022 je využita na zajištění speciálního vzdělávání zaměstnanců, které pořádá Asociace poskytovatelů sociálních služeb. Jednalo se konkrétně o o zážitkové kurzy na téma „Proměna stáří – gerontooblek“ a „Virtuální realita – demence“ s přímým osobním prožitkem toho, jak se cítí starý nebo nemocný člověk a dále „Kurz první pomoci“, který pro nás na míru pořádala organizace PrPom.

Kurz Proměny stáří – gerontooblek

Oblékli nás do různých ortéz, závaží, brýlí, sluchátek a dalších propriet, které nás omezily v hybnosti, smyslech, navodily nám různé poruchy zraku, sluchu, bolesti v kolenou, těžké nohy i ruce….a pak nás vypustili do terénu – na schody, toaletu. Bylo to docela výživné, i přesto, že naše asistentky jsou dost empatické, mohly si pocity nemocných seniorů zažít na vlastní kůži.

Kurz Virtuální realita – demence

Nedovedly jsme si s kolegyněmi představit, jak se dá navodit demence??? Ve virtuálních brýlích jsme viděly našima očima situaci nemocného pána – ložnici v noci, vstávaly jsme s ním a šly na WC. Nemohly jsme najít dveře, protože byly stejně pruhaté jako stěny, zakopávaly jsme o oblečení na zemi, strakatý koberec vypadal jako kdyby po něm lezli brouci, v předsíni se pod námi propadla podlaha, bály jsme se odbíjejících hodin, rušila nás spousta rodinných fotografií na stěnách….vstoupily jsme coby pán do šatny, kde se naštěstí rozsvítilo, takže jsme poznaly, že to není WC. Pak jsme se trefily do místnosti, kde jsme ve stínech viděly WC. Hurá! Když pán konal potřebu, najednou se za ním ozvala manželka: „Taťko, zase ses vyčůral do koše na prádlo?“. Jako druhé jsme si vyzkoušely být očima pána, který šel v upraveném bytě – stěny světlé, jednobarevné, dveře a vypínače kontrastně barevné, na zemi žádné překážky. Odbíjení hodin vypnuté, místo koberce jednobarevná podlaha, méně nábytku, jinak rozestavěný. Malá nástěnka s napsanými pokyny a jednoduchým přehledem činností. Světelně zvýrazněná cesta směr WC. Na stěnách méně obrázků, automatické rozsvícení světýlek, oranžové dveře na WC, oranžové prkénko na WC. Našly jsme to s pánem na první dobrou! Super zkušenost!

Kurz První pomoc

Vzhledem k počasí jsme musely trénovat uvnitř, doma v kanceláři. Ale nějak jsme se s tím popraly. Zkusily jsme zastavit krvácení, dát první pomoc člověku v náhlém bezvědomí, na modelech srdeční masáž, dýchání z úst do úst a jiné kousky z první pomoci. K tomu spoustu důležitých a praktických informací a dovedností. Bylo to, jak jinak, SUPER! A hlavně důležité pro naši práci i soukromý život.

2. Podpora pečujících osob a podpora seniorů a OZP ve Vodňanech

Projekt je podpořen v Programové dotaci města Vodňany částkou 15 000,- Kč

Ve Vodňanech budou v rámci tohoto projektu podporovány pečující osoby formou skupinových setkání, dále bude k dispozici terénní poradna.

Senioři a OZP budou podpořeni max. celkem 30 hodinami. Individuální programy, kdy je možné se věnovat podle potřeby různým aktivizačním technikám, mohou i pečující využít jako čas, kdy ví, že mají zajištěné a pokryté hodiny, kdy si vyřizují osobní záležitosti. Klienti v těchto programech mohou vyzkoušet např. trénink paměti, bazální stimulaci, nebo „jen“ procházku. Vše je zdarma!

3. Podpora pečujících osob na území Jihočeského kraje

Projekt je zaměřen na zajištění podpůrného systému pro pečující osoby mimo Bechyňska a města Vodňany. (Tato území jsou pokryta samostatnými projekty.) Podpora je zajišťována formou mobilní poradny, kdy dojedeme přímo do domácnosti, kde péče bude probíhat nebo již probíhá a dále budou realizována setkání pro pečující a budoucí pečující.

Projekt je finančně podpořen Dotačním programem Jihočeského kraje pro rok 2022 – DP Podpora služeb nedefinovaných v zákoně č. 108/2006 Sb., o sociálních službách částkou 10 000,- Kč.